3D Tekenen, Bouwadvies & Projectbegeleiding

3D-tekenen, bouwadvies &projectbegeleiding.                                      Info@van2naar3d.nl

Particulieren

U wilt een (kleine) verbouwing laten uitvoeren en wenst iets meer te zien dan alleen een platte tekening. U wilt alvast kijken of er in de nieuwe erker genoeg ruimte is voor het bankstel en de tv. Misschien overweegt u alleen nog maar een verbouwing, maar is een stap naar een architect of aannemer nog te groot. Neemt u eens contact op want met een paar foto’s van uw huis schets ik vrij accuraat een dakkapel of uitbreiding aan uw woning. Wilt u een luifel boven de voordeur maar bent u niet helemaal zeker van de afmeting of vorm? Ik geef u graag een paar voorbeelden.

Niet alleen voor bouwkundige tekeningen kunt u bij mij terecht. Bijna alles wat op een platte tekening/schets staat, kan overgezet worden in 3D. Denk aan uitslagen voor een CNC-machine of een ontwerp van eigen hand dat wel een iets sjiekere uitstraling mag hebben. Wellicht heeft u het beste idee van Nederland  maar geen enkel idee om dit tastbaar te maken.

Tegenwoordig begint 3D printen steeds aantrekkelijker te worden voor de meest alledaagse voorwerpen. Zomaar een bestand van een voorwerp opsturen om te laten printen kan echter flink in de papieren lopen qua materiaal gebruik. Een goed model is zoveel mogelijk hol en heeft eventueel uitvloei openingen om het later te vullen met was of gips om zodoende op een goedkopere manier toch een stevig model te krijgen. Dit “uithollen” van een stl bestand kan ik voor u doen.Naast het 3D tekenen hou ik mij verder bezig met alle zaken rondom het “bouwen”, hierbij kunt u denken aan offerte vergelijk, planning en controle op uitvoering volgens UAV’12, AVA2013, Woningwet en Bouwbesluit. Is controle hierop nodig? Ja zeker, vaak hanteren bouwbedrijven Algemene voorwaarden zoals vermeld in de UAV’12 of AVA2013, dit is vaak te vinden op hun website of deze zijn gedeponeerd bij de kamer van koophandel. Wat echter vaak “vergeten” wordt is dat als men deze algemene voorwaarden bindend wil maken er voor de start van de werkzaamheden een overeenkomst moet worden ondertekend door opdrachtgever en uitvoerende instantie. Een erkende aannemer zal u deze voorwaarden altijd aanbieden maar als opdrachtgever heb je het volste recht om ernaar te vragen of erop te staan dat er een overeenkomst gemaakt wordt. Ook komt het geregeld voor dat omschrijvingen in de offerte punten uit de algemene voorwaarden tegenspreken of zelfs uitsluiten. Voor een leek kunnen deze algemene voorwaarden en offerte posten vrij onoverzichtelijk overkomen en daarom is het handig om er door iemand die er verstand van heeft naar te laten kijken om eventueel onaangename verassingen te voorkomen. In de UAV’12 en AVA2013 worden de rechten en plichten van zowel opdrachtgever en opdracht nemer omschreven. Zo weten beide partijen waar zij aan toe zijn voor, tijdens en na de bouw.

Offerte vergelijk.

Je hebt bij meerdere aanbieders een offerte opgevraagd, na ontvangst is er één de goedkoopste en die mag het werk uitvoeren. Maar is dat werkelijk de goedkoopste? Heb je de offertes goed doorgenomen of alleen naar het bedrag onder de streep gekeken? Dan kun je nog wel eens bedrogen uitkomen want een prijs op zich zegt niets. Als je een offerte leest wil je weten wat er gebeurd, met welk materiaal er gewerkt wordt, wat dat materiaal kost en hoelang men nodig heeft om het materiaal te verwerken. Als die punten netjes zijn uitgewerkt in de diverse offertes kun je pas echt gaan vergelijken. Met alleen een prijs en een omschrijving van de werkzaamheden is het appels met peren vergelijken.

Hieronder een prijsopgave voor het vernieuwen van een dak “uit het boekje” oftewel één die voldoet aan de gestelde eisen. Veel bedrijven zijn een beetje huiverig om een zo uitgebreide prijsopgave te doen uit “angst” voor het laten zien aan een andere aanbieder maar dit soort praktijken zijn ingedekt en ook verboden(op straffe van flinke rekenvergoedingen voor de opdrachtgever) in de UAV’12 en AVA2013.

Een set spiegels voor een modelauto, hol en per spiegel als 3d printbestand.

Afbeelding hierboven laat een simpele offerte zien zoals het hoort, alles omschreven en elke euro verantwoord!

Iets ingewikkelder wordt het als er een offerte moet worden gemaakt naar eisen en uitvoering van een zogenaamd “bestek”, het vergelijken lijkt dan op het oplossen van een puzzel, alle stukje moeten op hun plaats vallen om een juist overzicht te krijgen. De geoffreerde materialen moeten voldoen aan de eisen van het bestek of minstens gelijkwaardig zijn. Maar wat is gelijkwaardig? Een plaat oneven gelaagd klasse A fins vuren is duidelijk iets anders dan een plaat OSB maar zodra er in offerte a gesproken wordt over houten regels 25x40 en in offerte b over houten regels 15x40, kijk je er zo overheen. Hier zit echter wel prijsverschil in en dat zie je uiteindelijk terug in het eindbedrag. Zaak is dan wel te weten wat er voorgeschreven staat in het bestek om eerlijk vergelijk te garanderen.

Voor dit soort uitzoek werk kunt je prima terecht bij Van2naar3D, jarenlange ervaring met bestekken, offertes en bouwkundige regels stelt mij in staat snel een oordeel te vellen en indien gewenst als vervolgtraject wat dieper op de materie in te gaan.